Schilder paneel voorbereiden

                                                                       Het prepareren van het MDF-schilder paneel. 

 

 1. Kies allereerst een plaat MDF (7 a 8mm) van goede kwaliteit zonder al te veel verdikte vezels aan de oppervlakte. Zorg eveneens dat er geen beschadigingen aan de hoeken zijn en het MDF paneel strak op maat is gezaagd. (Als je geen zaagtafel hebt laat het dan bij de bouwmarkt op maat zagen. ) 
 1.  Schuur de bovenkant (schilder zijde ) en zijkanten , met fijn schuurpapier. Neem het stof af met een doekje. 
 1. Maak nu in het verfrol bakje het acrylverf mengsel aan. Met wit en zwart (acrylverf van Talens : kwaliteit: Amsterdam” in grote tubes of busjes). De kleurtoon moet bij voorkeur een midden grijs worden. Wanneer het schilderij in zijn totaliteit licht gaat worden of veel frisse kleuren en of pastelkleuren gaat krijgen mag de midden toon licht grijs worden. Is het de bedoeling een zwaar en donker schilderij te maken met gedempte kleuren dan kan een donkere grijstoon als ondergrond beter zijn.  Maak voldoende mengsel aan voor drie lagen. Het mengsel goed mengen met een paar druppels water.  
 1. Gebruik nu een lak roller en rol het paneel met de grijstoon. Druk eerst redelijk stevig op het paneel tijdens het rollen en vervolgens heel licht drukken zodat eventuele belletjes weggaan. Als de eerste laag erop zit. Leg dan een vochtige doek over het verf bakje en de roller. Zo vermijd je het uitdrogen van de verf. 
 1. Met een föhn droog je versneld het gelakte oppervlak (10 cm boven het oppervlakte houden. (met een föhn is het binnen een paar minuten droog)
 1. Vervolgens licht schuren met fijn schuurpapier. De vezeltjes kunnen wat opbollen door de acrylverf. Het schuren zal sommige vezeltjes weer “kaal maken”  Wat overigens prima is . Uiteindelijk mogen de vezels niet echt meer zichtbaar zijn na 3 lagen
 1. Neem het stof van het schuren af met een doek en rol het oppervlakte en de randen opnieuw met het verfmengsel uit het bakje. 
 1. Dit proces herhaal je totdat er minimaal drie lagen verf op de toplaag zitten. 
 1. Na de laatste laag wel licht schuren. De oppervlakte waar het schilderij op gaat komen is nu klaar. 
 1. De achterkant van het paneel mag minimaal 2X gerold worden met de resterende verf of maak een ander mengsel. (Kleurtoon is nu niet belangrijk) en schuren is niet echt nodig.    
 1. Het paneel is nu gereed om de belijning van de compositie met potlood aan te brengen (2B potlood) 

FacebookinstagramFacebookinstagram