BIOGRAFIE

Ik ben geboren te Melbourne (Australia) op 24-09-1957. Alvorens ik mij als professionele kunstschilder manifesteerde, heb ik reeds aan vele activiteiten en beroepen vorm gegeven. Mijn carrière begon als stuurman grote handelsvaart bij Shell Tankers. Vervolgens heb ik tien jaar als sportschoolhouder gefunctioneerd met als nevenfuncties ; natuurgenezer, regressietherapeut en prestatie-/sportbegeleider.

Toch bleef ondanks deze uiteenlopende activiteiten de liefde voor de aarde en haar bewoners als een rode draad door mijn leven lopen. Mijn doorlopende verwondering over de schepping en de essentie die dit alles mogelijk maakt, zorgde dat ik verlangde het leven te ervaren zonder de veilig conditioneringen. Ik besloot al mijn bezittingen te verkopen en een wereldreis te maken. Het werd een reis per Landrover dwars door het continent Afrika. 35000 km door ongerepte gebieden waar de zogenaamde “geciviliseerde blanken” nog geen kans hebben gehad die wereld naar hun hand te zetten. Gebieden waar het leven, zonder ingedamd te worden in al zijn volheid door en om je heen stroomt. Waar de mens in alle rust deel uit maakt van het leven, en niet zoals wij in onze beschaving het leven dwingen aan te passen aan louter persoonlijk gewin ten koste van het leven zelf. Ik realiseerde mij dat respect de basis is van de volkeren die in harmonie met de natuur leven. Het besef dat zonder het een het ander niet kan bestaan. Het is geen kruis of munt, maar een volmaakte integratie van beide zijde van de medaille. De natuur laat dat in al haar schoonheid zien. Het is mijn wens dit besef vorm te geven en over te dragen.

De beelden die onder het penseel vandaan vloeien zijn tijdloos in essentie, maar qua beeld misschien binnenkort geschiedenis. Vandaar dat alle schilderijen vallen onder het overkoepelend thema: “World Heritage Collection”. Het is het verhaal van ons erfgoed. Ik spreek de wens uit dat allen geïnspireerd moge zijn de spontane natuur van het leven lief te hebben en de pure uiting hiervan te koesteren. Mijn verplichte leertijd bestond voornamelijk uit: MAVO gevolgd door het Hoger Beroeps Onderwijs; het Nautisch College te Den Helder. Ik heb nooit de behoefte gevoeld om datgene wat zo natuurlijk aanwezig is (creatieve talenten) verder uit te bouwen of te laten sturen door een leerplicht. Het is spelenderwijs tot bloei gekomen. Wel liet ik mij inspireren door mensen die op mijn pad kwamen. En nam dankbaar al hun aanwezige kennis, vaardigheid en visie op het gebied van de schilderkunst in mij op.

Naast het tekenen en schilderen is mensen inspireren ook altijd een rode draad in mijn leven geweest. Of het nu sporten of iets anders was of zoals nu schilderen, mijn liefde voor die vorm van uiting moet welhaast andere inspireren. Geïnspireerd of “geraakt” worden, is zelf de bron van inspiratie zijn. Vandaar dat ik ook nu weer “les geef”. Ik hoop dat de cursisten zich vrijelijk laten inspireren en mij niet als een verplichte leermethodiek zien. Meer dan eens verwachten de mensen die mijn werk kennen, dat achter de enorme detaillering in mijn werk wel een strak disciplinaire persoonlijkheid moet schuilen. Het is geen gedrevenheid tot presteren, maar de liefde of passie voor elk detail, die mij vanzelf het geduld geeft te doen wat ik doe.

Zoals al is verteld nam ik na mijn reis door Afrika (1996) de beslissing beroepsmatig de status van kunstenaar aan te meten. Mijn ouders bleken welwillend te zijn de nieuwbakken armlastige kunstenaar opnieuw een tijdelijk onderdak te geven. Op veertig jarige leeftijd weer terug bij Pap en Mam. Er brak een tijd aan waarbij ik al mijn diepe gevoelens en indrukken van mijn omzwervingen leerde kennen en kwijt kon in de schilder – en tekenkunst.

In 1998 benaderde de redactie van Rik Felderhof mij. Ze vroegen mij ‘op te treden’, in het tv-programma: ‘Felderhof’ ontmoet. Ze hadden te horen gekregen dat ik als voormalig ‘bodybuildende’ sportschoolhouder was ‘omgetoverd’ in een mediterende kunstschilder. Het programma werd uitgezonden op 25 december 1998. Rik Felderhof gaf mij de kans de schilderijen aan het grote publiek te laten zien. Het bleek een ommekeer in mijn nog korte loopbaan als kunstenaar. Tot op heden zijn alle kunstwerken verkocht. Het gevolg is dat er nauwelijks exposities zijn geweest.

Sinds een aantal jaren ben ik nu ook werkzaam als Tattoo artiest in de studio te Lauwersoog. Alleen op afspraak

Sinds kort zijn er prachtige kunstafdrukken van Paul Jaarsma te koop met een gelimiteerde uitgave en met speciale print techniek


FacebookinstagramFacebookinstagram